21.08.2014 15:25

Obligatiile angajatorilor in privinta salariatei gravide

Obligatiile angajatorului in ceea ce priveste salariata gravida reies din OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca si din fisele anexe la HG nr. 1169/2011 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor la locul de munca.

In conformitate cu aceste acte normative gravida are dreptul sa instiinteze in scris angajatorul privind starea sa fiziologica impreuna cu o adeverinta eliberata de medicul ginecolog sau cel de familie in care sa fie mentionata data estimata a nasterii si alte recomandari pe care atat gravida cat si angajatorul au obligatia sa le respecte.

Spre exemplu medicul poate recomanda ca gravida sa nu stea mult in picioare, pauze mai dese la anumite intervale de timp, reducerea programului de lucru cu 1/4 de norma fara diminuarea salariului, evitarea expunerii/ lucrului cu anumite substante gen benzen, xilen, toluen, naftalen, etc, la radiatii ionizante sau la anumiti agenti infectiosi cum ar fi bacterii si virusuri periculoase ( rubeola, toxoplasma, ebola, etc). De asemeanea gravidele nu pot fi obligate sa efectueze ture de noapte si nici sa presteze munci insalubre si injositoare cum ar fi curatarea toaletelor, saparea santurilor etc.

Angajatorul are OBLIGATIA legala ca in termen de 10 zile de la momentul primirii instiintarii de la salariata gravida sa anunte medicul de medicina muncii . Acesta impreuna  cu serviciul de protectia muncii are obligatia sa redacteze  un raport si o informare  conform anexei la OUG nr. 96/2003 prin care i se comunica salariatei gravide nivelul de risc la care se expune, masurile necesare si recomandari de ordin medical si/sau organizatoric.

Aceste documente: raportul si informarea se redacteaza in cate 5 exemplare si sunt semnate/ stampilate atat de angajator cat si de medicul de medicina muncii. Cate un exemplar din fiecare, insotite si de copii ale documentelor medicale puse la dispozitie de catre salariata gravida - adeverinta de  la medic sunt trimise la ITM, la Directia de sanatate publica,  la cabinetul de medicina muncii, unul ramane  la angajator si unul la salaraiata care semneaza ca a luat la cunostinta atat pe exemplarul care ramane la angajator cat si pe celelalte.

In anumite situatii medicul de medicina muncii poate dispune schimbarea locului de munca in alta sectie, birou, compartiment, fara diminuarea salariului, astfel incat gravida si/sau fatul sa fie in siguranta din punct de vedere al starii de sanatate si al evolutiei si dezvoltarii normale a fatului.

Aceste demersuri retineti ca sunt obligatorii pentru orice salariata gravida, indiferent de natura activitatii prestate si de riscurile si substantele la care se expune.

Dr. Carmen Dunel - medic specialist medicina muncii

Detalii: www.medicinamuncii.net

—————

Înapoi


Contact

CMI Medicina Muncii Cabinet Medical Individual Dr. Carmen Dunel

Str. Ionita Cegan nr. 5, Sector 5, Bl. P26, If. 04
Bucuresti


0723 64 63 01